Zdrave oči

14. 06. 2013
0 Komentarjev

ZDRAVJE OČI – Odvisno tudi od nas samih
Kaj lahko storimo in na kaj moramo paziti, da bi naše ogledalo duše ostalo kar najbolj zdravo, nam je zaupal specialist oftalmolog Simon Trpin.

S katerimi dejavnostmi najbolj škodujemo očem?
Najbolj škodujemo očem, če jih pri delu, pri katerem se lahko poškodujejo, ne zaščitimo ustrezno (npr. pri brušenju, varjenju, vrtanju, košnji trave …)! Pomembna je tudi primerna zaščita pred soncem, saj tako zmanjšamo verjetnost za pojav starostne degeneracije rumene pege (makule), rakastih obolenj kože vek in prezgodnji nastanek sive mrene.

Katere so najpogostejše očesne bolezni?
Otroci imajo največkrat težave z refrakcijskimi motjami (napake v dioptriji, kot so kratkovidnost, daljnovidnost, astigmatizem) in vnetji očesne veznice v sklopu viroz ali alergij. V srednjem življenjskem obdobju se začnejo pojavljati težave z bližinskim vidom (starostna slabovidnost), pogosta pa so tudi različna očesna vnetja in poškodbe. S staranjem se pogosteje pojavlja tudi glavkom (zelena mrena). Starejšim največ težav povzročajo suhe oči, najpogostejša vzroka za izgubo vida pa sta v tem življenjskem obdobju siva mrena (katarakta)in starostna degeneracija rumene pege.

Ali se je priporočljivo posluževati preventivnih postopkov za preprečevanje bolezni?
Če ste zdravi in z očmi nimate težav, je najpomembnejša preventiva za oči pregled pri specialistu oftalmologu okoli štiridesetega leta starosti ter pozneje na vsakih nekaj let oz. po navodilu zdravnika. V tem obdobju se lahko pojavijo očesna obolenja, ki jih bolnik sam ne opazi in lahko povzročijo slepoto. Če imate kakšno drugo obolenje, kot je sladkorna bolezen ali drug dejavnik tveganja za očesno obolenje (npr. očesna obolenja v družini, arterijska hipertenzija, obolenja ščitnice, uživanje določenih zdravil), pa je smiselno preventivni pregled opraviti tudi prej.

Ali lahko razvoj očesnih bolezni upočasnimo?
V primeru večine genetsko pogojenih očesnih obolenj, ki so na srečo redka, na razvoj bolezni nimamo vpliva, zato so zelo pomembni redni preventivni pregledi pri specialistu oftalmologu, da obolenje odkrijemo že v začetni fazi in ga ustrezno zdravimo. Nastanek refrakcijskih motenj očesa je deloma genetsko pogojen, znano pa je, da lahko dolgotrajno bližinsko delo nekoliko pospeši napredovanje kratkovidnosti. Pomembno je, da si oči pri večjih naporih, kot je dolgotrajno branje ali gledanje v računalniški zaslon, večkrat odpočijemo. To naredimo tako, da vsakih dvajset minut pogledamo za kakšno minuto v daljavo ali zapremo oči. V začetnih fazah starostne slabovidnosti si lahko pomagamo z  močnejšo osvetlitvijo, ki nekoliko izboljša vidno ostrino na bližino.Razvoj nekaterih očesnih bolezni, kot sta diabetična retinopatija in zapore mrežničnih žil, lahko upočasnimo oz. preprečimo z zelo dobrim nadzorom osnovne bolezni (sladkorne bolezni, arterijske hipertenzije, hiperlipidemije). Večino poškodb oči, ki so posledica zunanjih dejavnikov, pa lahko preprečimo s primerno zaščito.


Kako na naš vid vpliva prehrana?
Uravnotežena prehrana je za zdravje oči in normalen vid zelo pomembna. Znano je, da v primeru zelo hudega pomanjkanja vitamina A nastane nočna slepota in hudo sušenje beločnice in roženice. Poleg vitamina A so za normalno delovanje oči pomembna tudi druga hranila, kot so vitamin C in E, lutein, maščobne kisline omega 3 in številna druga. Za zdaj še nimamo zadosti prepričljivih dokazov, da bi dodajanje prehranskih dopolnil k prehrani lahko preprečilo nastanek ali zaviralo napredovanje očesnih obolenj. Seveda se, če se odločimo za dopolnila, o njihovi uporabi posvetujmo s strokovnjakom.
Lahko bralcem posredujete splošne napotke, ki naj bi se jih držali pri izbiri očal in leč?
Ker z očali preživite večino aktivnega časa, je pomembno, da izberete kvalitetne okvirje in kvalitetna stekla z antirefleksno zaščito. Svetujem uporabo organskih stekel, ki so lažja od mineralnih in imajo že vgrajeno popolno zaščito pred UV-žarki. Korekcijska očala naj vam predpiše specialist oftalmolog, ki opravi tudi očesni pregled in je edini ustrezno usposobljen za odkrivanje in zdravljenje očesnih bolezni. Zelo je pomembno, da redno nosijo očala otroci z refraktivnimi motnjami, katerih vid se še razvija, in otroci, ki škilijo. V nasprotnem primeru otroku naredimo nepopravljivo škodo, ker se možganski center za vid ne razvije pravilno in se pozneje vidne ostrine ne da izboljšati z nobeno metodo. Pri izbiri sončnih očal je pomembno, da imajo stekla popolno zaščito pred UV-žarki in da uporabljamo čim večji okvir, ki pred škodljivim vplivom sonca zaščiti tudi kožo okoli oči. Ne pozabite tudi na najmlajše, kajti njihova mrežnica je zaradi povečane prepustnosti UV-žarkov skozi očesne strukture bistveno bolj izpostavljena njihovemu škodljivemu učinku. Uporabnikom kontaktnih leč svetujem, da uporabljajo kontaktne leče iz materialov, ki omogočajo visoko prepustnost kisika, zadržujejo vlažnost in imajo popolno UV-zaščito. Pomembno je, da se držite navodil o uporabi kontaktnih leč in redno hodite na očesne preglede.
Piše: Sabina Špitalar